Femeile se plang legat de faptul ca partenerii nu vorbesc suficient cu ele, ca nu le dedica timp pentru conversatii intime. Noi cu totii stim ca femeilor le place sa stea de vorba chiar si asa doar de dragul conversatiei.

Barbatii acorda timp conversatiilor in perioada de inceput a unei relatii, evident pentru a o cunoaste mai bine. Barbatul e interesat de situatia ei, de trecutul ei, de felul ei de a fi, de ce-si doreste.

Situatia sta diferit imediat ce barbatul intra in confort, crezand ca deja a cucerit-o, din momentul acela nu mai vede nici un sens pentru a continua astfel de conversatii.

Renuntarea din partea barbatului la acest gen de abordare, conduce treptat in directia deteriorarii relatiei.

Intotdeauna o femeie vrea sa fie cu un barbat caruia ii pasa si care tine mult la ea.

Prin acest comportament femeia se simte atrasa si isi doreste intimitate.

Este una din caile cele mai semnificative prin care un barbat isi manifesta grija fata de o femeie: conversatia intima si afectiunea sunt vitale. Afectiunea si conversatia sunt atribute esentiale, zilnice care se cer a fi manifestate pentru buna functionare a unui cuplu.

Cuplurile care pastreaza dragostea reciproca au momente zilnice, dedicate pentru a petrece timp de calitate impreuna. Se recomanda macar 15 ore/saptamana, iar unul dintre scopuri sa fie conversatia intima.

In cadrul conversatiei se asigura ca sunt indeplinite celelalte nevoi emotionale. Compatibilitatea sexuala presupune o comunicare profunda si sensibila.

Tot in cadrul conversatiei se rezolva probleme si se fac planuri, cu cat este mai placuta si mai sigura conversatia, cu atat este mai probabil sa gasiti solutii agreate reciproc.

Conversatia intima este concentrarea asupra a ceea ce simtim, gandim si facem, insa fara un partener empatic, dornic sa coopereze, conversatia intima devine imposibila, prin urmare se va degrada treptat relatia, fara un astfel de ingredient.

Critica si pretentiile trebuie excluse din conversatie. Sunt necesare formulari elaborate din care sa reiasa grija fata de partener si dorinta de a gasi un numitor comun.

Exemplu: Ea vrea ca el sa stearga fotografiile intime cu fosta partenera de pe Facebook. El sa presupunem ca nu vrea, considerand ca fiind un ordin.(Ea spune: Te rog sa stergi fotografiile cu ea!)

Corect este:

Ea: Sunt mai importante fotografiile decat eu?

sau

Ce-am facut ca sa te simti atat de rau azi?

sau

Ce-ai zice sa ma ajuti sa rezolv o problema care ma framanta?

Pentru ca o relatie sa functioneze este necesar sa ceri de la celalalt si apoi sa primesti, dar e extrem de important cum ceri, cum formulezi, astfel incat celalalt sa nu se simta lezat.

O cale sigura de a transforma conversatiile intime din ceva pozitiv in negativ este sa spui ceva considerat a fi lipsa de respect.

Este o lectie vitala, de insusit. Mare atentie cand vine vorba de dat ochii peste cap dupa un comentariu al partenerului, are un efect dezastruos. Chiar si in situatie de conflict, felul in care il contrazici pe partener nu trebuie sa fie ofensator. Retragerea emotionala are loc dupa incalcarea acestor parametri.

Furia este o stare de nebunie temporara in cadrul careia se recomanda sa nu spui nimic, sa te calmezi pentru ca tot ceea ce spui atunci nu reflecta logica si e considerat abuziv. Sunt distructive pentru relatie momentele de furie, de aceea trebuie sa invatam sa le evitam.

Ca si concluzie, recomandarea este sa purtam conversatii din care sa reiasa ce simtim, ce se intampla, teme de interes comun, si neaparat sa ne uitam in ochii partenerului cand vorbim, sa-i acordam deplina atentie.

Partenerii grijulii converseaza cu grija!