Frica de intimitate emotionala este un gen de anxietate, care deriva din dificultatea de a lega o relatie stransa cu o persoana. In spate este de fapt teama ca nu vom fi acceptati asa cum suntem noi in realitate, asa ca adoptam masti, ne ascundem vulnerabilitatea si ne traim viata dupa niste scenarii preluate din familia care ne-a crescut, considerand acest lucru ca un fel de adaptare. Oamenilor le e frica de angajament, le e frica sa fie parasiti, le e frica de respingere. Acestia nu lasa pe nimeni sa-i iubeasca si nici nu vor sa iubeasca.

Teama aceasta se dezvolta in copilarie si actioneaza ca un scut protector. Se intampla in acele familii in care nu se exprima emotiile, iubirea, acestea fiind considerate salabiciuni.

Daca parintii s-au comportat abuziv, au abandonat copilul sau nu si-au exprimat afectiunea este absolut firesc ca adultul de acum sa evite o experienta in care s-ar simti respins si neiubit in gandirea lui. Persoana in cauza prefera sa ramana inchisa intr-o carapace , ea de fapt se fereste de tradare si durere.

Acest gen de autoprotectie se manifesta cel mai adesea prin autoizolarea persoanei. Aceasta actiune face mai mult rau, pentru ca nu ajuta deloc persoana sa se vindece, dimpotriva se adanceste si mai mult in bezna.

Intr-o relatie de cuplu aceasta persoana saboteaza in permanenta orice incercare a partenerului de a face relatia sa functioneze, respinge partenerul si-l invinovateste intotdeauna pe partener.

Pentru rezolvarea acestei anxietati este absolut vitala constientizarea.

Pe termen lung epuizeaza psihic persoana acest gen de anxietate, il slabeste emotional, nu reuseste sa se conecteze emotional si dezvolta o durere sufleteasca greu de suportat.

Ca sa te ajuti daca suferi de acest gen de anxietate este important sa-ti adresezi urmatoarea intrebare:

Care este cel mai neplacut scenariu care ar putea sa devina realitate?

Aceste frici ale noastre provin din niste convingeri false predate in sanul familiei, care cultiva mediocritatea, care ne inspaimanta, este vorba de copilul interior care cauta siguranta si confort.

Este foarte important sa constientizam ca frica ne transforma in prizonieri ai unei vieti triste, este practic un demon, care te impiedica sa evoluezi, sa traiesti fericirea.

Comportamentele distructive rezultate din acest gen de anxietate sunt:

lenea, amanarea, scuzele, neincrederea, neglijarea intentionata fata de tine si ceilalti.

Frica se depaseste prin iesirea din zona aceea numita ,, confort” cu care esti obisnuit sa nu actionezi, sa nu simti, sa nu te supui riscului. N-o sa te poti bucura niciodata de o viata de succes daca omori din fasa orice proiect, orice initiativa, refuzul de a lupta pentru ce-ti doresti te impiedica sa treci la urmatoarea treapta a vietii tale.

Abilitatile emotionale, intelectuale le dezvoltam in urma experientelor pe care le traim, dar daca noi ne punem piedica la fiecare pas de teama de a nu infrunta obstacolele nu facem decat sa ramanem mediocri.

Fii diferit, scapa de mediocritate!