Etapizarea unei relatii de iubire incepe cu indragostirea romantica, lupta pentru iubire, iubirea matura si sfarsitul relatiei. In etapa de lupta pentru iubire este foarte usor sa distrugem, mai bine zis sa ne distrugem reciproc, este dificil sa crestem si sa ne vindecam. Este etapa de dinaintea iubirii mature, cand ar trebui sa experimentam respectul, increderea, buna-dispozitie, timp de calitate impreuna, lucruri pentru care am venit pe Pamant.

Este extrem de dureros sa experimentezi respingerea si ignorarea. In astfel de momente este important sa ne controlam emotiile, oricat de mult ne-am dori sa ne agatam, sa cersim iubire, este important sa ne pastram lucizi si sa cautam caldura si sprijinul prietenilor, terapiei, sa ne canalizam energia in mod optimist. Modul de gandire pe care sa-l adoptam este cel de invatare, de experienta pentru ceva bun care va aparea mai tarziu, toata situatia trebuie gandita ca fiind traseul nostru de luptator pentru victorie in iubire.

Mare atentie! Sub nici o forma nu trebuie sa ne invinuim, sa nu dezvoltam credinte limitative prin care sa ne includem in categoria ,,dovezi pentru esec”.

Am inteles ca relatia este un dans al iubirii, o forma de miscare in care ritmurile sunt dictate de emotiile si tiparele noastre, iar actiunile ghidate de experienta si maturitate psihologica.

In lupta pentru iubire ajungem sa ne sabotam relatia de cuplu, cele mai multe dintre tipare vin din bagajul relational adus din copilarie, altele sunt schelete din fostele relatii, contexte sociale. Tot ce se intampla este insa despre noi.

Mintea noastra alege partenerii intr-un mod absolut genial, inconstient ce-i drept, dar alegem acei parteneri, care ne ajuta sa evoluam, sa crestem si sa ne vindecam.

Eu am facut o astfel de analiza, dupa 1 an de dezvoltare intensa pe plan personal si am realizat o evolutie majora a intelegerii situatiilor care s-au intamplat, modul de reactie si constientizarea imediata a intregului ansamblu de elemente ce compun relatia.

Este foarte important sa iesim constienti si lucizi dintr-o relatie, nu ghidati de emotii distructive, sa luam lucrurile ca atare si sa facem sa se intample un final care sa ne lase pace in suflet si sa ne invatam lectia. Noi suntem de fapt atrasi de ceea ce avem in interior si nu de aspectul celeilate persoane.

Tocmai de aceea dupa fiecare relatie ne oprim in loc si ne analizam, lucram cu noi, ne dezvoltam, ne punem intrebari, gasim raspunsuri, pentru ca data viitoare sa fim mai pregatiti, in nici un caz nu ne aruncam intr-o noua relatie.

Nu este simplu nici sa iubesti si nici sa te lasi iubit.

De indragostit e foarte simplu, dar sa iubesti presupune sa renunti la control, sa presupui ca celalalt are intentii bune, sa nu confunzi suferinta celuilalt cu rautatea, sa dai fara sa astepti sa primesti. Doar dupa ce faci toate acestea si nu ti se raspunde cu aceeasi moneda, constientizezi ca locul tau nu este in acea relatie si-i urezi partenerului o viata fericita pe mai departe.

”Uneori, lipsește o singură persoană, iar întreaga lume pare depopulată. – Alphonse de Lamartine

”Numai oamenii care sunt capabili să iubească puternic pot suferi, de asemenea, o mare tristețe, dar aceeași necesitate de a iubi servește pentru a contracara durerea și pentru a-i vindeca. –Leo Tolstoi