Relațiile bune se construiesc pe libertatea de a refuza și de a-l înfrunta pe celalalt. Înveți ce tine de tine și ce nu ține. Rareori ii vedem pe ceilalți cum sunt în realitate. E nevoie de timp și multe experiente dincolo de propriile noastre percepții.
O situație dificila într-o relație înseamnă un conflict de percepții și valori. Nu-i vedem pe ceilalți din cauza propriilor noastre interpretări, pe care le-am dobândit din relațiile și experientele trecute.
Discuția despre granițe este o discuție despre responsabilitate. Cei care au probleme cu granițele au convingeri distorsionate despre responsabilitate. Ori se simt trași la răspundere, ori se simt excesiv de vinovati, fiindu-le jena sau teama sa-i spună celuilalt ce l-a rănit.
A avea granițe sănătoase înseamnă sa-ti asumi responsabilitatea pentru propriile alegeri. Gesturile în relație pentru aprobare, duc la resentimente pentru cei care dau în relație fără sa-si dorească sa dea, ci ca să obțină ceva sau sa evite o pedeapsa.
Întrebarea este: Ce vreau eu de fapt?Care sunt intențiile mele?Ce așteptări am de la celalalt și nu le-am exprimat direct? Am vrut sa spun altceva decât am exprimat?
Un progres major intr-o relație este atunci când partenerii încep sa vorbească despre ei, nu doar în termeni de -nevoile mele- ci mult mai profund: Ce ma face nesigur și mi-as dori ca celalalt sa facă pentru mine, ce eforturi fac eu ca sa-i ofer și mai multa siguranță…. Decât sa spui celalalt e asa și pe dincolo, mai bine spui : ma simt intr-un anume fel când el face asta….
Problema limitelor este o problema de autocontrol, nu de a pune limite celorlalți ca și cum ei sunt responsabili de starea ta de bine. Este vorba despre tine, tu sa ai control asupra propriilor tale acțiuni.
Știu ce vreau, ce am nevoie și comunic direct acest lucru. Un adult fără granițe personale este un adult care va avea relatii problematice, lipsite de onestitate, care nu au la baza reciprocitate și respectul, ci manipularea.
Granițele sunt cel mai bun test al relațiilor.
Aici se vede diferența între,, are nevoie de mine” și „este cu mine” pentru ca ma prețuiește, avem aceleași valori și viziune asupra vieții, construim împreună, ca doi adulți autonomi.
Cu cât îți este mai clar ce decizii și alegeri în cuplu te fac sa te simți confortabil și le exprimi cu claritate partenerului, cu atât va veți înțelege mai bine unul pe celalalt.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.