Se vorbeste mult despre iubire, acea emotie inaltatoare, care-ti face tot universul launtric sa vibreze, care te face sa radiezi si sa plutesti. Ni se intampla tuturor iubirea, este motivul pentru care venim in aceasta viata, sa invatam iubirea.
Se vorbeste despre manifestarea iubirii ca forma a tandretii, a petrecerii timpului impreuna, a intimitatii, dar foarte putin despre un alt gen de limbaj al iubirii, cumva opus tuturor acestor manifestari pozitive – manifestarea iubirii prin pedeapsa.
Chinul iubirii este mai dureros decat orice alta pedeapsa de pe Pamant.
Este similar cu situatia in care-ti pedepsesti copilul cu convingerea ca astfel vei reglementa comportamentul lui, dar stii ca rezultatul nu e unul pozitiv , iar durerea pe care o resimti ca parinte facand acest lucru te apasa si te face sa te simti vinovat, iti creeaza frustrari. ,,Fii de partea lui, nu impotriva lui!”…cam asa se aude din sufletul tau.
Nimeni nu accepta indiferenta ca mod de viata, ca forma de receptivitate a iubirii decat daca e vorba de un pustnic emotional. Dezamagirea provocata de persoana iubita este precum un fulger, un fel de dragoste la prima vedere insa cu efect invers.
De ce unii dintre noi facem rau celor pe care ar trebui sa-i iubim?
Iubirea se invata in copilarie de la mama, persoanele lipsite in copilarie de afectiune formeaza un tipar numit ,, deprivare emotionala”, un comportament cu radacini adanci, preluat din perioada copilariei. Absenta acestei nevoi de baza la momentul acela, ne transforma ulterior in adulti, care manifesta lipsa atentiei si afectiunii intr-o relatie ca forma de iubire. In functie de cum am simtit in copilarie iubirea intre parintii nostri, de cum ne-am simtit sau nu iubiti, ajungem sa manifestam inconstient tiparele in relatiile noastre romantice.
Unul din cele mai evidente semne este tendinta de a tine ascunse emotiile si sentimentele fata de persoana iubita. Ei se izoleaza pentru ca apoi sa rabufneasca si sa simta o nevoie intensa de dragoste si afectiune, este un cerc vicios.
Ei ajung sa se desensibilizeze la cea mai mica discutie in contradictoriu cu partenerul, la cea mai insignifianta problema, urmand sa se retraga emotional.
Acestia nu sunt constienti ca niciodata nu va exista 100% implinirea nevoilor si a dorintelelor de catre partenerul lor. Ei trebuie sa invete sa-si exprime emotiile si dorintele in mod non-violent si eficient.
Un partener potrivit ii poate ajuta sa-si rezolve traumele, asta daca accepta persoana in cauza, altfel raspunsul este NU, in fata unei astfel de relatii.
Astfel de traume se pot rezolva prin constientizare, prin ajutor specializat pentru ca toata lumea merita sa ofere si sa primeasca iubire.
”Să iubeşti şi să fii iubit este fericirea supremă, este ceea ce ne defineşte ca oameni… este liantul care ne ţine buni, plini de speranţă şi încredere! Iubirea intotdeauna va învinge obstacolele şi va sparge barierele!”