Dupa cum am povestit anterior, evitantii considera iubirea o capcana, pentru ei relatiile sunt doar modalitati de a-si satisface nevoile practice si sexuale , nicidecum niste parteneriate egale prin care oamenii isi ofera sprijin si afectiune unii altora.

Mai mult decat atat, ei sunt parinti neglijenti si nu sunt deloc potriviti pentru rolul de parinte, ei se poarta cu copiii ca si cand acestia i-ar deranja mereu.

Situatia nu e deloc roz nici in rolul de parteneri sau prieteni.

Pentru ca nu le-au fost asigurate ingrijirea si afectiunea de care aveau nevoie in copilarie, evitantii au invatat sa-si blocheze sentimentele de sustinere necesare pentru a-i ajuta pe ceilalti, iar rezultatul este ca ei sunt parteneri egoisti si insensibili.

Persoanele evitante au sentimente negative fata de partenerii de cuplu cu rezultate bune la job, pentru ca le influenteaza negativ stima lor de sine.

Inclinatiile narcisice, incapacitatea lor de a oferi sprijin emotional si fizic, inhiba si distorsioneaza manifestarile pozitive fata de partenerii lor de cuplu.

Pana si o persoana cu stil de atasament securizant va avea probleme in a-si pastra simtul sigurantei intr-o relatie cu un evitant.

Relatiile dintre evitanti si alte persoane sunt nefericite.

Aceste relatii au sanse extrem de mari de a se destrama dupa perioade chiar extrem de scurte.

Singurul cuplu care poate dura mai mult este format intre un distant-evitant si un partener cu atasament anxios-preocupat( sunt oameni care se indoiesc de valoarea lor si se invinovatesc pentru faptul ca nu-i iubeste partenerul).

Cuplul format intre evitant si anxios-preocupat este un cuplu extrem de disfunctional, dar care rezista in timp.

Intre cei doi se creaza o dependenta captiva, plina de stres si de anxietate pentru ambii parteneri. Cel evitant este hranit emotional de faptul ca partenerul anxios-preocupat dovedeste ca e slab de inger si dependent emotional de el, ceea ce-l face sa se simta confortabil sa ofere raspuns doar atat cat partenerul este preocupat sa devina nesigur, dar suficient de legat de el.

Este singura relatie in care evitantul se instaleaza pe termen lung in relatie, in vreme ce preocupatul este extrem de nefericit, multumindu-se doar cu firimiturile aruncate de evitant, dar ramanand alaturi de el din frica de a nu ramane singur, are o mare teama ca nu va gasi alt partener. Cei cu atasament anxios-preocupat au fost crescuti de parinti critici, care le-a scazut foarte mult stima de sine si care nu s-au simtit iubiti de parinti sau unul din parinti).

Toti evitantii aleg sa renunte la o relatie mult mai usor si cu putine regrete. Ei au un sentiment de usurare ca au scapat de un partener revendicativ(un partener care cerea intimitate), doar pentru a initia alta legatura cu un partener nou supus, iar ciclul se reia.

Daca partenerii le accepta distantarea si le satisfac nevoile, s-ar putea ca relatia sa dureze mai mult.

Dar daca ceva merge prost in relatie, nu sunt genul de persoane loiale, care sa ramana sa infrunte dificultatile – in bogatie si in saracie, in boala si in sanatate- daca auzi de o persoana care divorteaza de partener care este bolnav de cancer, acum stii despre ce e vorba.

Evitantii au tendinta de a fi nesatisfacuti in relatii si solutia pentru ei este sa renunte la relatie.

Cand relatiile lor sunt nefericite, evitantii apeleaza rar la abuzul fizic, cel mai sigur vor folosi tehnica tacerii sau insulte pasiv-agresive.

Doar atunci cand sunt incoltiti de un atac al partenerului lor, suprimarea emotiilor poate ceda, fapt ce se va solda cu explozie de violenta.

Sfatul este sa nu-i incoltiti, pentru ca pot deveni extrem de violenti fizic, tot atat cat sunt verbal.

Pentru cei care va regasiti in acest tip de atasament, va recomand sa va cumparati urgent cartea ,, Evitant” de Jeb Kinnison de la Curtea Veche. O gasiti in Carturesti sau mai bine o comandati, pentru ca e in editie limitata.

Aplicati autoterapia pentru ca este intr-adevar o situatie foarte complicata, care va tine departe de oameni si va innegreste sufletul.

Aveti incredere ca veti reusi sa dati frau liber sentimentelor si sa aveti relatii armonioase si pline de iubire si respect.