Autosabotarea este rezultatul unui comportament, gand, emotie sau actiune care ne impiedica sa obtinem ceea ce ne dorim in mod constient.
Acest comportament apare pe baza unor sentimente de insuficienta, de teama, de devalorizare a propriilor abilitati, lipsei de incredere in sine si a convingerilor distructive si creeaza frustrare si depresie. Acest comportament te transforma in inamicul tau nr unu.
Autosabotorii au tendinta de a alerga inconstient dupa durere, de a cauta experiente dureroare dupa fiecare moment de fericire.
Cele mai intalnite comportamente sunt:
-frica;
-amanarea;
-scuzele.
Prin trezirea constienta vei putea stopa aceste patternuri comportamentale.
Majoritatea oamenilor se tarasc ca niste rame, se pedepsesc si nu evolueaza, permitand sufletului sa se altereze. In loc sa exploatam lumea interioara bogata in emotii sublime, alegem sa devenim proprii nostri tirani, sclavi ai autosabotarii.
Alegem o viata de tortura, ne indragostim de propria nenorocire si ne lasam bantuiti de fantomele trecutului.
Viata nu serveste doar portii de otrava, incearca sa-ti creezi propria reteta pentru fericire, asezonata cu dorinte proprii si pasiune, venite din ceea ce-si doreste sufletul tau cu adevarat.
Convingerile limitative sunt principalul factor , care ne tine pe loc:
-Convingeri despre propria persoana
-Convingeri despre o situatie
-Convingeri despre oameni
Identifica acele comportamente sanatoase cu care le poti inlocui pe cele care te tin in starea vegetativa, starea de involutie, depresie.
Ca sa putem avea o viata echilibrata este fundamental sa ne oprim in loc in situatii de criza, sa nu luam decizii, sa stam sa analizam exact ce ne dorim cu adevarat, sa ne gandim la beneficiile pe termen lung. Trebuie sa invatam sa gandim maret si cutezator.
Autosabotarea ne transforma in fiinte furtunoase, intempestive, luam decizii la nervi, pe care apoi le regretam, nu reusim sa ne tinem in frau emotiile si sa gandim clar o situatie. Luam decizii contrar a ceea ce ne dorim cu adevarat, pentru ca apoi sa baltim in durere si frustrare.
O gandire aerisita, relaxanta, iti cresc sansele sa tii garda sus si sa-ti poti adresa intrebarile potrivite:
-Ce am invatat din aceasta situatie?
-Ce as face diferit daca as mai fi pus in aceasta situatie?
-Care ar fi beneficiile unui astfel de comportament?
Cum ar schimba modul de reactie viata mea?
Ca sa poti sa te echilibrezi este important sa-ti faci planuri in avans . Farmecul vietii incepe in momentul in care facem planuri, identifica obstacolele care ar putea surveni si calculeaza-ti modul prin care raspunzi la situatia respectiva.
Concentreaza-te intotdeauna pe solutii.
Ia-ti timp pentru reflectare. Oamenii care inainteaza frumos in viata sunt cei care-si aloca timp pentru analiza, pentru identificarea sentimentelor, comportamentelor. Doar astfel poti identifica ce functioneza si ce nu pentru tine. Doar prin autoreflectare poti identifica obordari diferite, mergand pe acelasi principiu de nereusita, n-ai cum sa ai rezultate diferite.
Daca lumea interioara nu este exploatata, lumea exteriorara este sterila!
Viata ta este o oglinda a gandirii tale!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.