Alexitimia este dificultatea in a ne identifica emoțiile, ceea ce duce la o stare de deconectare intre corp și psihic. Nu este un diagnostic clinic, dar tine de conditia mentala.
Alexitimia apare in urma unui eveniment dureros, structura psihica fiind incapabila sa sustina evenimentul trait si se fractureaza psihicul, ca mecanism de supraviețuire.
13% din populatie e afectata de alexitimie, mai ales in culturile in care se practica reprimarea emoțiilor. Bărbații sunt mai afectati decât femeile.
Rezultatul este o gândire rigidizata, care uzează mult de logica , slabe mecanisme de a face fata stresului, o structura mai putin altruista și un sentiment de neimplinire.
Schimbarea este posibila daca ne expunem unor noi învățari.
Alexitimicii simt, dar sunt incapabili sa-și dea seama, sa se exprime. Le lipsește cu desavarsire inteligenta emotionala, constientizarea de sine, ce emoții ii tulbura in interior.
Emoțiile negestionate pot ajunge sa somatizeze, cum ar fi psoriasis-ul.
Oamenii de acest gen au probleme cu introspectia, cu observarea propriilor procese mentale și emoționale . Nu-si înțeleg emoțiile transmise in corp. Bucuria și frica o resimt ca niște palpitatii in corp.
Cei care sufera de alexitimie au șanse mari sa faca: Alzheimer, schizofrenie, suicid, boala Parkinson, accident vascular cerebral etc
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.